Compleet project in BIM

Compleet project in BIM

Project: Een compleet project, bestaande uit 19 appartementen en 14 woningen, in BIM uitwerken


Opdrachtgever: WYarchitecten


Projectjaar: 2012 - 2013
 

Omschrijving:

In samenwerking met WYachitecten is een compleet project in BIM uitgewerkt. BIM staat voor Bouw Informatie Model. Het Bouw Informatie Model is gerealiseerd met meerdere partijen. WYarchitecten heeft voor het project het gehele tekenwerk tot aan de bestekfase verzorgd. Omdat er een nadrukkelijke wens lag om het project in Autodesk Revit uit te werken, is deze samenwerking ontstaan.


Deze partijen hebben deelgenomen:
Welbions is de opdrachtgever en heeft de controlefunctie voor haar rekening genomen
Dura vermeer is de aannemer van het project en heeft daarnaast de Clashes verzorgd. Onder begeleiding van een Clashmanager werden wekelijks de modellen van alle partijen aangeleverd.
Bartels heeft als constructeur het constructieve gedeelte in het BIM gerealiseerd.
Nijhof heeft als installateur alle installaties in het BIM verwerkt.
Diverse leveranciers voor het aanleveren van details en materialisering in 3D zodat deze, indien nodig, omgezet en opgenomen worden in het Bouw Informatie Model.


Het project:
De appartementen en woningen zijn heel gedetailleerd uitgetekend. Een groot voordeel hiervan is dat al deze gedetailleerde informatie in de uitvoering gebruikt kan worden.
Het project bestaat uit 14 mooie eengezinswoningen en 19 complete appartementen waaronder zelfs 3 penthouses.
Dat BIM de toekomst is bewijst dit mooie project wel. De detaillering en de afstemming van alle disciplines loopt in het project feilloos langs elkaar, ad hoc situaties op de bouw worden hiermee tot een minimum beperkt. Mede omdat er wekelijks clashes zijn en hier door middel van speciale software de diverse modellen worden getoetst op onjuist afgestemde onderdelen afkomstig van de verschillende specialismen. Tijdens de clashsessie zijn veel onafgestemde zaken aan het licht gekomen die bij een traditioneel proces pas tijdens de uitvoering aan het licht zouden komen. Ook doordat er 3-dimensionaal word gewerkt is het totaalbeeld van het model completer en inzichtelijker.
 

© Bouwkundig tekenbureau Seerden